Suma liczb a, b i c jest równa 56. Liczby te są w podanej kolejności drugim, trz
alan: Suma liczb a, b i c jest równa 56. Liczby te są w podanej kolejności drugim, trzecim i czwartym
wyrazem pewnego ciągu geometrycznego. Są one również (także w tej samej kolejności) pierwszym,
trzecim i siódmym wyrazem pewnego ciągu arytmetycznego. Wyznacz liczby a, b i c.
6 lut 16:28
ABC:
wyznaczyłem :
lub a=8 b=16 c=32
6 lut 18:13
Jolanta: a+b+c=56
w ciągu geometrycznym x,a,b,c
w ciągu arytmetycznym a,a2,b,a4,a5,a6 c
a=a1
b=a1=2r
c=a1+6r
wykorzystam wzór na srodkowy wyraz w ciągu geometrycznym b2=a*c
a+b+c=56
a1+a1+2r+a1+6r=56 (a1+2r)2=a1*(a1+6r)
3a1+8r=56
a12+4a1r+4r2=a12+6a1r
6 lut 18:43
Jolanta: Dasz rade?.musze chwilowo przerwac
6 lut 18:44
Mila:
a,b,c− wyrazy c.g
1)
a+b+c=56
b
2=ac
a
1=a, a
3=a+2r, a
7=a+6r− wyrazy c.a
a, a+2r=b, a+6r=c
a+a+2r+a+6r=56⇔3a+8r=56
2)
(a+2r)
2=a*(a+6r)
a
2+4ar+4r
2=a
2+6ar
4r
2−2ar=0
dokończ
6 lut 20:54