Nierównośli kwadratowe, dlaczego tak, a nie inaczej
Natan: Witam wszystkich forumowiczów!
Ostatnio przygotowyjąc sie do matury podstawowej z matematyki natrafiłam na problem w dziale z
nierównościami kwadratowymi. Otóż nierówność −3x2+5/2x+1/2≥0 rozwiązałam na chillku i
wydawało mi się że wszystko dobrze obliczyłam dopóki, jak mam to w zwyczaju po skończonym
zadaniu/przykładzie, nie popatrzłam na odpowiedź podaną przez autorów repetytorium i okazało
się że nierówność została pomnożona przez nich przez (−2), a ja zrobiłam to wykorzystując
jedynie 2. Odpowiedź podana w książce 'odwraca' parabole ale x1 i x2 pozostaną takie same.
Stąd moje pytanie brzmi czy obie wersje rozwiązań będą przaidłowe, czy istnieje jakaś zasada,
której nie znam i do której nie byłam z stanie dojść nakazująca faktycznie użycie do
rozwiązania tego przykładu liczby ujemnej? Jeśli tak to czy ktoś mógłby napisać mniej więcej
dlaczego tak się dzieje, albo prynajmniej na co powinnam zwrócić uwagę?
6 lut 14:20
chichi:
nierówność można przekształcać równoważnie, takim przekształceniem jest np.
dodawanie/odejmowanie stronami, mnożenie/dzielenie przez stałą różną od 0,przy czym należy
pamiętać, aby odwrócić zwrot nierówności gdy owa stała jest ujemna
6 lut 14:33
Jolanta: Twoja odpowiedz powinna zgadzac się z odpowiedzią z ksiazki
Jezeli mamy nierównośc odpowiedzią jest przedział
| | 1 | |
−3x2........>0 a=−3 rysujesz parabolę ramionami w dół pomiedzy x= |
| a x=1 |
| | 6 | |
| | 5 | | 1 | | 1 | |
parabola lezy nad osią X czyli−3x2+ |
| + |
| ≥0 dla x∊≤− |
| :1≥X |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
6 lut 22:11
Jolanta: Twoja odpowiedz powinna zgadzac się z odpowiedzią z ksiazki
Jezeli mamy nierównośc odpowiedzią jest przedział
| | 1 | |
−3x2........>0 a=−3 rysujesz parabolę ramionami w dół pomiedzy x= |
| a x=1 |
| | 6 | |
| | 5 | | 1 | | 1 | |
parabola lezy nad osią X czyli−3x2+ |
| + |
| ≥0 dla x∊≤− |
| :1≥X |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
6 lut 22:12
Jolanta: Jezeli pomnożysz przez −2 zmieni się a będzie równe 6 czyli narysujesz parabole ramionami
w góre
6x2+5x+1≤0 pod osią bedzie fragment paraboli pomiędzy x1 a x2 odpowiedz sie nie zmieni
6 lut 22:16
Jolanta: Mnozenie nie ma wpływu na miejsca zerowe Ale takie mnozenie ma wpływ na kształt paraboli
Wykres będzie inny
6 lut 22:20