Ciąg arytmetyczny
Milena: Ciąg arytmetyczny an jest określony dla każdej liczby n≥1. Wyrazy tego ciągu spełniają warunek
a1+a8+a15=42
suma 15 początkowych wyrazów tego ciągu jest równa
zaczełam:
42=a1+a8+a15
42=a1+(a1+7)=(a1+14r)
42=3a1+21r/3
14=a1+7r
czy to jest dobrze? jak dalej liczyć sumę?
6 lut 12:07
Saizou :
a1+a2+...+a15 =
a1+(a1+r)+(a1+2r)+...+(a1+14r) =
15a1 + (1+2+3+...+14)r =
15a1 + 105 r =
15(a1 + 7r) = 15*14
6 lut 13:06
6 lut 15:27
Mirek:
a
1 + a
15 = 2a
8, 3a
8 = 42
S
15 = 15*a
8 = 5* 3a
8 = 5*42
6 lut 16:39