Proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego zadania
Enclaar: Udowodnij, że dla każdego n∍N liczba
2n + 2 * 3n +5n − 4 jest podzielna przez 64
6 lut 09:19
Fałszywy 6-latek: dla n=1 masz 2+6+5−4=9 i nie dzieli się przez 64
zrób zdjęcie zadania i daj link bo coś źle przepisałesś
6 lut 10:17
Enclaar: Przepraszam, rzeczywiście przepisałem zły przykład. Winno być;
32n+1 + 40n − 67 i taka liczba ma być podzielna przez 64
Dla n = 1 wartość wyrażenia wynosi 0
Dla n=2 wartość tego wyrażenia wynosi 256. Liczba ta jest podzielna przez 64
256:64 = 4
Z moich wyliczeń wynika, że wyrażenie jest podzielne przez 64 jedynie dla n=0 i n=2
Czy to jest koniec dowodu?
6 lut 10:58
Mariusz:
Krok indukcyjny
32(k+1)+1+40(k+1)−67 =
32k+3+40k+40−67
9*32k+1+ 40k − 27
9*(32k+1+40k − 67) −8*40k+9*67−27
9*(32k+1+40k − 67)−64*5k +9*64+27−27
9*(32k+1+40k − 67)−64*5k +9*64
Zatem z indukcji matematycznej jest podzielne
6 lut 11:30
Enclaar: Dziękuję.
6 lut 11:38
Mariusz:
Aby ci to zaakceptowali powinieneś najpierw sprawdzić czy podzielność zachodzi dla n=0
Napisać założenie indukcyjne
Dla pewnego n = k , k ≥ 0
64|32k+1+40k−67
A następnie napisać że z prawdziwości założenia wnioskujesz podzielność dla n=k+1
i pokazać to co ja napisałem w kroku indukcyjnym
6 lut 11:49