prawodpoodnienstwo
chochoł: rzucamy piec razy symetrtyczna kostka szescienna
oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia ze ktorys z wynikow powtorzy sie dokladnie 4 razy
5 lut 21:27
5 lut 23:22
chochol: skad taki zapis?
ja mialem tkai pomysl ale nie wiem czy poprawny
5 lut 23:31
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
| | | | 1 | | 1 | | | | | |
6* | *( |
| )4*(1− |
| )1 = |
| = |
| |
| | | 6 | | 6 | | 64*6 | | 65 | |
Czy nie wygląda Ci to jakoś znajomo

A tamten zapis to nic innego na Bernoulli * wybranie która ścianka kostki ma się powtarzać
5 lut 23:44
Mila:
Dobrze 23:31.
|Ω|=6
5
A− wynik powtórzy się dokładnie 4 razy [np.(1,1,1,1,2)− i permutacja z powtórzeniami]
to samo co wyżej.
5 lut 23:54