pierwiastki w przedziale
asia: wyznacz wszystkie wartosci parametru k dla ktorych dwa rozne pierwiastki rownania
x2 + 2(k−4)x +16 = 0
należą do przedziału (−5, 2)
5 lut 17:51
s.o.s.:
| | ⎧ | Δ>0 | |
| | ⎜ | f(−5)>0 | |
| | ⎨ | f(2)>0 |
|
| | ⎩ | −5<xw<2 | |
5 lut 18:01
asia: a moze ktos stwierdzic jaka jest odpowiedz, koncowy przedzial?
Bo mi wyszlo
delta (−∞ ; 0) U (8; +∞)
f(−5) > 0
k< 8,1
f(2) >0
k> −1
−5<p<2
k ∊ (2; 9)
odp?
(8: 8,1)
5 lut 18:08
wredulus_pospolitus:
x2 + 2(k−4)x +16 = 0
(x−(4−k))2 −(k2−8k) = 0
stąd wiemy, że:
1. Δ > 0 ⇔ k2−8k > 0 −−−> więc także dobrze
2. f(−5) = (k−9)2 − k(k−8) = −10k + 81 −−−> k> 8.1
3. f(2) = (k−2)2 − k(k−8) = 4k + 4 −−−> k>−1
4. xwierzchołka = 4−k −−−> 4−k ∊ (−5;2) −−−> k∊(2;9)
5 lut 18:34
asia: dlaczego k> 8.1?
−10k + 81 >0
81> 10k
8,1 > k
5 lut 19:01
asia: bo mi sie to nie zgadza
5 lut 20:54