pierwiastki
pryncpisal: √2√7√2√7.......... = 3√28
wykaz ze
5 lut 17:17
ABC:
ktoś cię nie lubi że ci takie zadanie dał , podejrzewam wykładowcę politechniki jakiejś sądząc
po treści
5 lut 17:28
pryncpisal: dlaczego tak
5 lut 17:34
pryncpisal: akurat to jest z jakiegos arkusza maturalnego ktory dostalem do zrobienia od pani na
korepetrycjach ale juz rozpracowalem chyba
5 lut 17:35
pryncpisal: a o co chodzi z ta politechnika i nie lubieniem jesli chodzi o tresc?
5 lut 17:35
s.o.s.:
√2√7√2√7....= x /2
2√7√2√7...= x2 /2
4*7√2√7√2...= x4
28x=x4
x3=28x=3√28
5 lut 17:37
ABC:
jesli to z arkusza maturalnego to ambitne bo trzeba najpierw udowodnić że symbol po lewej
stronie ma sens
wykorzystując jak na liceum poważną matematykę do tego
5 lut 17:38
pryncpisal: znaczy nie wiem czy dobrze ale ja to podzielilem na dwa ciagi
jeden z dwojkami drugi z tymi siodemkami
i sumowalem te potegi jako szereg geometrycvzny i wyszlo
22/3 * 71/3 = 3√28
5 lut 17:43