Stożek proszę o pomoc
Halinka : Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest wycinkiem koła o promieniu 20 cm
I kącie środkowym 108 stopni. Obliczyć pole podstawy tej bryly
5 lut 15:13
kaszojadka:

α=108 stopni
r=20cm
Ten wycinek koła to powierzchnia boczna stożka
Ta kropka to czubek tego stożka
Po wycięciu tego wycinka gdybyś spróbowała skleic z tego górę stożka(po prostu bez podstawy)
To ten różowy kawałek byłby jakby obwodem podstawy
Podstawą stożka jest koło
Gdy skleimy to to koło będzie miało mniejszy promień
Teraz zobacz
obwód podstawy określony wzorem 2Rπ (piszę duże R żeby się nie pomyliło z promieniem tego koła
z rysunku)
obwód podstawy tego stożka to 2πr*
108360=
108360*(π2*20)=0.3*40π=12π
Więc skoro 2πR=12π
R=6
Więc P=π6
2=36π
Rozumiesz wszystko? Ja też nie jestem pewna czy dobrze więc Ty też to przelicz
6 lut 11:08
kaszojadka: Powie ktoś czy dobrze?
6 lut 19:33
chichi:
jest ok
6 lut 20:08
kaszojadka: Dzięki chichi
6 lut 21:17