Rownanie kwadratowe z parametrem
silnia: Określ liczbę rozwiązań równania mx2+1x=4 w zależności od parametru m. Wyznacz wzór i
naszkicuj wykres funkcji f(m), która każdej liczbie rzeczywistej m przyporządkowuje liczbę
rozwiązań tego równania.
x≠0
Mam doprowadzic rownanie do mx2−8x+2=0? Jezeli tak, co dalej zrobic? Dla m=0 mamy funkcje
x=14, czyli jedno rozwiazanie.
5 lut 13:04
silnia: Dobra, nalezy policzyc delte (ktora oczywiscie policzylem) i wyliczyc dla jakich m, delta rowna
sie zero, jest dodatnia, lub ujemna.
Dodatnia − 2 rozwiazania. Rowna 0 − jedno. Ujemna − brak rozwiazan.
5 lut 13:10