Rownanie kwadratowe z parametrem
silnia: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2−x+|x−2|=m.
Rozbilem zadanie na dwa przypadki, gdy:
x≥2, wtedy: x2−2=m ⇔ (x−√2)(x+√2)=m,
x<2, wtedy x2−2x+2=m, Δ=−4, brak miejsc zerowych
Naszkicowalem prowizoryczny wykres funkcji 1), dla x≥2, i wykres funkcji 2) dla x<2, co
pozwolilo mi na
odczytanie, ze wykres calej funkcji nie ma miejsc zerowych, a w dodatku 1 rozwiazanie znajduje
sie w wierzcholku funkcji 2), policzylem punkt q, ktory wyszedl 1, zgodnie z kluczem.
Czy ten sposob rozwiazania jest poprawny? Istnieje jakis alternatywny?
5 lut 12:57
wredulus_pospolitus:
dla których równanie ... co
5 lut 14:21
silnia: Ma dokladnie 1 rozwiazanie
5 lut 17:09