matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
skrócenie do nawiasu
pryncpisal:
https://cms.nowaera.pl/show/448839
66.1 1 sposob czy jest ktos w stanie wytlyumaczyc to skrócenie do (2𝑛 + 1+ 2𝑛 − 1)
5 lut 12:38
mat:
a
n+1
−a
n
= (−1)
n+2
(2n+1) −(−1)
n+1
(2n−1)= (−1)
n+2
(2n+1)− (−1)
n+2−1
(2n−1) = (−1)
n+2
[2n+1− (−1)
−1
(2n−1)]= = (−1)
n+2
[2n+1 +2n−1]= (−1)
n+2
*4n
5 lut 14:30