Funkcja kwadratowa PR
silnia: √x−16+√x+14<√x+34
Ustalilem dziedzine, x≥16, doprowadzilem do rownania:
2√(x+16)(x+14)<36−x
Co robic dalej? Rozbic na przypadki, gdy 36+x nieujemne i gdy ujemne? Bo stanalem w kropce..
4 lut 23:49
wredulus_pospolitus:
skąd ten plus w (x+16)
5 lut 00:14
wredulus_pospolitus:
Ale jaka jest tak właściwie treść zadania
5 lut 00:15
wredulus_pospolitus:
a = x+14
√a−30 + √a < √a+20
a < 2a −10 − 2√(a−30)(a+20)
2√(a−30)(a+20) < a − 10 więc znowu błędy robisz przy przenoszeniu
2(a−30)(a+20) < (a−10)2
a2 − 1300 < 0
5 lut 00:20
Mila:
Dr=<16,∞)
√x+14<√x+34−√x−16 dla x∊D r obie strony nieujemne⇔
x+4>2√(x+34)*(x−16)
dalej sam
5 lut 00:24
silnia: To zadanie na kodowanie, + w nawiasie to blad przy przepisywaniu wyniku na komputer, nie ten
znak.
5 lut 00:35
jc: y=x−1
√y−15 + √y+15 < √y+35
2y + √y2 − 152 < y+35
√y2 − 152 < 35−y
y2 − 152 < 352 − 70y + y2
70y < 352+152
...
5 lut 00:35
jc: oj, 2√y2−152 < y+35
4y2 − 900 < y2 +70y + 1225
podstawienie wredulusa zdecydowanie lepsze ...
5 lut 00:42
mat:
2y+2√y2−152 <y+35
5 lut 00:43
jc: u wredulusa też coś nie tak
362 < 1300
√6+√36 > √4+√36 =8
√56 < √64 < 0
a miało być odwrotnie.
5 lut 01:00
jc: ... < 8
5 lut 01:00
jc: rachunek wredulusa: 22=4 a nie 2 i mamy błąd, a szkoda, bo tak ładnie szło...
5 lut 01:08
wredulus_pospolitus: fakt ... zapomniało mi się o tej 2 przed pierwiastkiem

a tak mnie trochę dziwiło, że 'a' się redukuje
5 lut 02:23