Całki
Marek: Oblicz całkę:
∫ (x dx)/(x2+2x+1) dx
Proszę o pomoc nie rozumiem jak to rozwiązać
4 lut 22:04
Mirek:
x2 + 2x +1 = (x + 1)2
4 lut 22:06
wredulus_pospolitus:
supio
i teraz:
| x | | x+1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| = |
| − (x+1)−2 |
| (x+1)2 | | (x+1)2 | | (x+1)2 | | x+1 | |
poradzisz sobie z tym
4 lut 22:09
Marek: Czyli jeśli mam w liczniku x dx to traktuje się po prostu jako x? Czy całka z x lub jeszcze
inaczej?
4 lut 22:13
wredulus_pospolitus:
ke?
| | x | |
∫ |
| dx <−−− dx dotyczy całej całki a nie tylko licznika |
| | (x+1)2 | |
4 lut 22:14
Marek: W moim przykładzie wyglądało tak
dx było tak w liczniku
4 lut 22:19
. :
Bez roznicy
4 lut 22:24
Mariusz:
Można też przez części (byłoby nieco szybciej , ba licząc w pamięci przez części
można natychmiast podać wynik)
5 lut 10:06