prawdopodobieństwo warunkowe
milo:
W szufladzie znajduje się 60 niesymetrycznych monet:
20 monet pierwszego typu (prawdopodobieństwo wylosowania orła: 9/10)
40 monet drugiego typu (prawdopodobieństwo wylosowania orła: 1/5)
1) Jaka jest szansa, że wylosowano monetę pierwszego typu, jeżeli
w 2 rzutach tą moneta wypadły 2 orły,
2) Jaka jest szansa, że w drugim rzucie monetą wypadnie reszka jeżeli w pierwszym wypadła
reszka
4 lut 19:59
wredulus_pospolitus:
1)
| | 20*92 | |
P(A|B) = |
| |
| | 20*92 + 40*22 | |
2) dokładnie taka sama jak to, że wypadła w pierwszym rzucie
| | 20*12 + 40*82 | |
P(C|D) = P(D) = |
| |
| | 60*102 | |
4 lut 20:49