funkcja
kubrak: Funkcja f(x) = 2x2 − 2(2m + 1)x + m(m+1) z parametrem m ma dwa wspólne pierwiastki z
równaniem ax2+bx+c=0, gdzie a,b,c są długościami boków pewnego trójkata. Zbiór możliwych
wartości m nalezy do przediału
a(−∞, −2), b) (−5,0), c) (−5 , −4) , d)(4 , ∞)?
4 lut 17:14
wredulus_pospolitus:
Podejście typowo pod zadanie testowe:
zanim zaczniemy rozwiązywać −−−> skoro są to wspólne pierwiastki to zachodzi:
z pierwszego równania wiemy, że 2m+1 < 0 (ponieważ a>0 , b>0 , c>0)
więc m<−1/2 ... związku z tym odpowiedzi (b) i (d) odpadają
teraz wystarczy zrobić na przykład: m = −5, wstawić i zobaczyć co będzie się działo
4 lut 17:29