memo: Jest nierówność : /a/ - /b/ < /a+b/ < /a/ + /b/
Podaj dwie liczby, które spełniają nierówność i dwie ,które jej nie spełniają . przy
jakich warunkach /a+b/ = /a/+/b/ ?
22 lis 16:42
joker_89: |a| - |b| < |a+b| < |a| + |b|
Liczbami, które nie spełniają tej nierównośći mogą być np.
a=1
b=2
|1| - |2| < |1+2| < |1|+|2|
-1 < 3 < 3
Widać, że nierówność nie jest spełniona ponieważ 3 nie może być mniejsza od 3
Liczbami, które spełniają tą nierówność mogą być np.
a=1
b=(-2)
|1| - |-2| < |1+(-2)| < |1| + |-2|
-1 < 1 < 3
Widać, że a=1 i b=(-2) spełniają tą nierówność.
|a+b| = |a|+|b| <=> a i b należą do zbioru liczb rzeczywistych dodatnich.