Funkcja kwadratowa z parametrem
silnia: | | ⎧ | 2x+py=1 | |
| Układ równań | ⎩ | qx+8y=4 | z parametrami p i q jest oznaczony wtedy i tylko wtedy, gdy:
|
pq ≠ 16. Jak do tego dojsc?
4 lut 16:22
wredulus_pospolitus:
yyyyyy
układ dwóch równań liniowych z dwoma niewiadomymi będzie oznaczony gdy równania te reprezentują
dwie proste nie będące prostymi równoległymi
4 lut 16:26
wredulus_pospolitus:
innymi słowy gdy nie ma sytuacji takiej:
| ⎧ | e(ax + by) = e*c | |
| ⎩ | ax + by = d |
|
przy czym może zachodzić.
Gdy taka sytuacja zachodzi to układ jest:
1) sprzeczny (gdy c≠d)
2) nieokreślony (gdy c=d)
4 lut 16:28
wredulus_pospolitus:
| | 2 | | q | |
związku z tym musimy zapewnić sobie, aby |
| ≠ |
| −−−> pq ≠ 16 |
| | p | | 8 | |
4 lut 16:29
wp:
Z warunku równoległości prostych
2*8−p*q=0
to dla pq≠ 16 proste nie są równoległe czyli układ równań jest oznaczony
4 lut 18:56