Matura PR funkcja kwadratowa
silnia: Pierwiastkami równania x2+bx+c=0, 0 są liczby przeciwne do pierwiastków równania x2+px+q=0.
Wowczas:
a) p=b q=c
b) p=b q=−c
c) p=−b q=c
d) p=−b q=−c
4 lut 16:19
wredulus_pospolitus:
niech x
1 , x
2 będą pierwiastkami pierwszego równania natomiast x
1* i x
2* pierwiastkami
drugiego równania
wiemy, że
x
1 = −x
1*
x
2 = −x
2*
w takim razie x
1*x
2 = x
1* * x
2* prawda

więc c = q −−−> odpadają odpowiedzi (b) i (d)
natomiast:
x
1 + x
2 =
−(x
1* + x
2*)
więc b = −p
4 lut 16:24
getin:
Można też na głupa to zrobić
(x+1)(x+2) = x2+bx+c
(x−1)(x−2) = x2+px+q
x2+3x+2 = x2 + bx + c
x2−3x+2 = x2+px+q
b=3, c=2
p=−3, q=2
p=−b, q=c
Odp. C
5 lut 10:20