Wzory viete
silnia: Rownanie x2+bx+c ma dwa pierwiastki x1 i x2, ze x1<x2, wyrazenie x12−x22 przyjmuje wartosc.
Dawno robilem zadanie z wielomianem i wzorami viete, rozwinalem powyzsze rownanie do
(x1+x2)2+2x1x2 jednak po podstawieniu wychodzi mi zla odpowiedz, wiem ze mam wykorzystac
x1<x2, tylko nie wiem jak
Odpowiedz wg klucza to: b√b2−4c
4 lut 16:02
wredulus_pospolitus:
x
12−x
22 ≠ (x
1+x
2)
2+2x
1x
2
4 lut 16:06
silnia: Czyli rozpisujemy ze wzoru: (x1−x2)(x1+x2)? Znowu nie doczytam polecenia...
4 lut 16:09
wredulus_pospolitus:
a nawet jakbyś miał x
12 + x
22 to nadal by się nie równało temu co napisałeś
4 lut 16:12
ABC:
x
1<x
2
x
12−x
22=(x
1−x
2)(x
1+x
2) , drugi nawias z viete'a to −b
pierwszy nawias to:
(−b−
√Δ)/2 −(−b+
√Δ)/2=−
√Δ
ale takich nie będzie na maturze
4 lut 16:13
wredulus_pospolitus:
| | b | |
x1+x2 = − |
| = −b <−−− z Viete'a |
| | a | |
| | −b − √Δ | | −b + √Δ | | −2√Δ | |
x1 − x2 = |
| − |
| = |
| = −√Δ |
| | 2a | | 2a | | 2 | |
więc co masz w ostatecznie
4 lut 16:14
silnia: Domyslam sie ze nie bedzie, ale z racji ze mam wiecej czasu powtarzam wszystko od podstaw.
4 lut 16:16
silnia: b√b2−4ac
4 lut 16:17
s.o.s.:
| | −b−√Δ +b−√Δ | |
x1−x2 = |
| = U{−√Δ{a} dla a =1 |
| | 2a | |
x
1−x
2= −
√b2−4c
x
1+x
2= −b
x
12−x
22=(x
1−x
2)(x
1+x
2)= b
√b2−4c
4 lut 16:17