prawdopodobieństwo
milo:
W grupie jest 6 osób. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
1) dokładnie 4 osoby mają urodziny w tym samym miesiącu,
2) dokładnie 4 osoby mają urodziny, jeżeli wiadomo, że pierwsza osoba ma urodziny w styczniu a
druga w lutym
4 lut 15:46
wredulus_pospolitus:
Bernoulli się kłania
| | | | | |
(2) | * P(X4 = 4) + | * P(X5 = 3) = ... |
| | | |
4 lut 16:09
milo:
W takim razie jeżeli chciałbym policzyć P(X6 = 4) ze schematu Bernouliego to czym było by nasze
"p" czyli
prawdopodobieństwo sukcesu w jednej próbie zgodnie ze wzorem.
4 lut 17:49
milo:
dla (1) nasze p = 4/6 =2/3 czyli ze losujemy te osoby z sześciu
i naszym sukcesem jest to ze wszystkie cztery spełniają warunek, a wtedy nasza "porażka" jest
równa 1/3?
4 lut 17:53
wredulus_pospolitus:
| | | |
p = 1/12 <−−− czyli że urodził się w miesiącu który 'wcześniej wybraliśmy' pisząc | |
| | |
4 lut 18:26