Prawdopodobieństwo
123: Jak zrobić takie zadanie ale ze zdarzeń A' i B'?
Losujemy 4 karty jednocześnie z talii 52, oblicz prawdopodobieństwo że otrzymasz 2 króle
wiedząc że wśród kart jest co najmniej jeden as
Wiem jak to zrobić najprościej, P(B) = 1−P(B'), (B' żaden as) => 76145 a A∩B to 2 króle 1 as
1 inna lub 2 króle 2 asy
1092/76145
Ale dlaczego to się nie zgadza jeśli chce zrobić A' mamy 0,1,3 lub 4−ry króle oraz B' brak asa
Wtedy B' = 194580, a A∩B = 0 króli 4 inne z 44 bez żadnego asa lub 1 król 3 inne lub 3 króle 1
inna lub 4 króle?
4 lut 14:17
123: Wychodzi z 1−P(A'|B') około 0,029 a ma być 0,014
4 lut 14:18
123: Chyba że tak nie można zawsze robić? Bo np dla innego zadania z czekoladami 3 rodzajami i 4
różnymi firmami żeby obliczyć
że nie jest z D wiedząc że jest biała lub mleczna, wychodzi dobry wynik zarówno gdy wezmę że
jest z D pod warunkiem gorzkiej jak i pod warunkiem białej lub mlecznej i wtedy 1−P(A'|B) oraz
kolejno 1−P(A'|B'(
4 lut 14:22
123: Chyba że nigdy tak robić nie możemy a tutaj to akurat był zbieg okoliczności w tym zadaniu z
czekoladami?
4 lut 14:30
123: Tzn dla tylko zdarzenia A' primowanego wiadomo że będzie prawdą jeśli potem zrobimy 1−P(A'|B)
lecz co z obydwoma prima?
4 lut 14:31
123: Bo dla np zmiany firmy dla czekolad już właśnie z A' i B' wychodzi źle tak więc proszę tylko o
potwierdzenie
4 lut 14:33
123: Usuńcie post te posty...
4 lut 14:40
123: Nikomu się to nie przyda
4 lut 14:41
ABC:
nie rozumiesz warunkowego
4 lut 14:42
123: Teraz już rozumiem i można tylko robić ewentualnie P(A|B) = 1−P(A'|B) tak?
4 lut 15:15
123: Jak takiś mądry możemy porozmawiać na inne tematy
4 lut 15:16
wredulus_pospolitus:
| | P(AnB) | | 1 − P(A' u B') | |
P(A|B) = |
| = |
| = ... |
| | P(B) | | 1 − P(B') | |
I po problemie
4 lut 20:53