Funkcja kwadratowa
Milena: Najmniejszą wartość funkcji kwadratowej f jest (−27), a jej miejsca zerowe to (−2) i 4
1. osią symetrii wykresu funkcji jest prosta:
a. x=−2 b.x=−1 c. x=1 d. x=4
2.zbiorem wartości funkcji jest przedział
a. (−∞,27) b. (−∞,−27] c. [−27,∞) d. (−27,∞)
2. wartość wyrażenia f(−3)/f(0) jest równa
4 lut 13:29
wredulus_pospolitus:
| | −2 + 4 | |
1) |
| = 1 −−−> (c) x = 1 |
| | 2 | |
2) oczywiście (c)
2*) wiemy że f(x) = a(x+2)(x−4)
| | f(−3) | | 7a | | 7 | |
w takim razie mamy |
| = |
| = − |
| |
| | f(0) | | −8a | | 8 | |
4 lut 13:44
silnia: W zadaniu 1. mala wskazowka − popatrz na dowolny wykres funkcji kwadratowej z dwoma miejscami
zerowymi. Os symetrii wykresu (punkt p=−b2a) znajduje sie zawsze rowno pomiedzy miejscami
zerowymi, dlatego p=x1+x22
4 lut 14:01
wredulus_pospolitus:
dopowiem tylko do tego co @silnia napisał −−−− to dotyczy nie tylko miejsc zerowych.
| | a+b | |
jeżeli f(a) = f(b), to osią symetrii będzie x = |
| |
| | 2 | |
4 lut 14:04
Milena: Jak za to sie zabrac i czy są jakieś wzory lub wskazówki
4 lut 14:14
silnia: Do przykladu a) dalismy ci juz wskazowki
W przykladzie b) zastosuj zasade, ze do wyznaczenia wartosci funkcji sluzy ci punkt q
(q=Δ4a) oraz wspolczynnik przy przy najwyzszej potedze (jezeli jest dodatni, oznacza ze
funkcja ma ramiona paraboli do gory − rosnie w nieskonczonosc, czyli ma wartosc funkcji
najmniejsza (bo najwiekszej nie da sie oznaczyc).
Jezeli wspolczynnik jest ujemny to znaczy ze funkcja ma ramiona do dolu, czyli mozemy ustalic
najwieksza wartosc. Zat∞em w przypadku malejacej funkcji zbiorem wartosci jest (−∞, punkt q).
Postaraj sie to rozrysowac i zrozumiec to wszystko, bo domyslam sie, ze uczeszczasz do szkoly.
Wkuwanie na pamiec nic nie daje w matematyce, a funkcja kwadratowa to podstawa jezeli chodzi o
wiedze szkolna, czy egzamin maturalny, nawet na poziomie podstawowym.
4 lut 14:46
silnia: Wzor na q to −Δ4a, nie wiem dlaczego ten minus jest niewidoczny.
4 lut 14:46
wredulus_pospolitus:
1. wskazówka dana, wyjaśniona ... wystarczy ze zrozumieniem przeczytać
2. skoro NAJMNIEJSZA wartość to −27 to znaczy, że odpowiedzi (a), (b) odpadają ... także (d)
odpada (bo tutaj −27 nie jest wartością którą funkcja przyjmuje) ... więc zostaje tylko
odpowiedź (c)
2*. nawet Ci to rozwiązałem ... więc co ma znaczać 'jak za to się zabrać'
4 lut 16:17