β = 180o − α, cos(180o − α) = −cosα, a + b = c, |AB| = 2a, |AK| = |KG| = a+b = c
| 1 | ||
Pole trapezu ABCD: P1 = | (2a + 2b)h = (a + b)h = ch. | |
| 2 |
| 1 | ||
Pole trójkąta AGC: P2 = | (2a + 2b)h = (a + b)h = ch = P1 | |
| 2 |
Inny sposób :
Czworokąt FNEM jest równoległobokiem o bokach :
| 5 | 3 | |||
|ME|=|FN|= | i |FM|=|NE|= | i FE|=e=2 | ||
| 2 | 2 |
| a+b | ||
||MN|=s= | ||
| 2 |
| 1 | ||
P(trapezu)= 2P(FNEM) = 2* | *s*e*sinα | |
| 2 |
| 9 | 25 | |||
s2+e2=2|MF|2+2|FN|2 ⇒ s2+4= | + | ⇒ s=√13 | ||
| 2 | 2 |
| 2 | ||||||||||||||||||
cosα= | =..= | ||||||||||||||||||
| √13 |
| 3 | ||
to sinα= | ||
| √13 |
| 3 | ||
P=2√31* | ||
| √13 |
Dołączę się .
CM||EF
CM=2 − środkowa w ΔACG
1) Tw. Stewarta ( albo tw. cosinusów) dla środkowej.
52+32=2*(22+(a+b)2)
(a+b)2=13
(a+b)=√13
2) Tw. cosinusów w ΔAGC
(2√13)2=52+32−2*3*5 cosδ
| 3 | 4 | |||
cosδ=− | , sinδ= | |||
| 5 | 5 |
| 1 | 1 | 4 | ||||
PABCD= | *5*3*sinδ= | *5*3* | ||||
| 2 | 2 | 5 |