Wykaz, ze
silnia: Wykaż, że iloczyn czterech kolejnych liczb naturalnych parzystych powiększony o 16 jest
kwadratem liczby naturalnej podzielnej przez 4.
Zaklinowalem sie w tym zadaniu. Nie wiem jak to ruszyc..
4 lut 00:08
mat:
(2n−2)2n(2n+2)(2n+4)+16 = ....
= 16(n2+n)2−32(n2+n)+16
= 16((n2+n)−1)2
= (4(n2+n−1))2
4 lut 00:39
ABC: gościu przecież to młotkiem idzie
(2n−2)2n(2n+2)(2n+4)+16 =(4n
2−4)(4n
2+8n)+16=16(n
2−1)(n
2+2n)+16=
=16[(n
2−1)(n
2+2n)+1]=16(n
4−n
2+2n
3−2n+1)=16(n
2+n−1)
2=(4(n
2+n−1))
2
bo (a+b+c)
2=a
2+b
2+c
2+2ab+2bc+2ac
tak na marginesie słyszałem że maturę chcesz poprawiać , to na takie zadania, i na wiele innych
które wrzuciłeś nie trać czasu
4 lut 00:47
silnia: Hahaha. Nie doczytalem, ze maja to byc liczby parzyste. Z dowodzeniem algebraicznym raczej mi
dobrze idzie.
Na poprawe matury myslisz czego sie przygotowac? Z 2022 mialem 64%, z czego stracilem punkty na
optymalizacji (zle policzona pochodna) i blad rachunkowy wlasnie w dowodzie algebraicznym. Bez
tego wynik raczej blizej pod 80%. Gorzej z brylami, geometria i dowodzeniem w geometrii. Moze
sie na takiego nie wydaje, ale po prostu brak rytmu szkolnego i brak zadan stricte maturalnych
robi swoje

. Jakies wskazowki, jak mam sie zabrac za ta poprawe matury?
Z wielomianow stoje bdb, optymalizacja bdb, ciagi musialbym sobie przypomniec, ale z nimi
problemu nie bylo, granica ciagu tez bezproblemowo. W plecy z tym co wymienialem...
4 lut 00:52
Min. Edukacji: Zacznij ćwiczyć zen.
4 lut 06:23
ABC: w tym roku matura covidowa więc łatwiejsza powinna być , za trudne te zadania robisz
trenuj też planimetrię , stereometrię bym sobie odpuścił jeśli nie idziesz w 100% i nie masz
dobrze rozwiniętej wyobraźni przestrzennej
4 lut 07:46
silnia: @Min. Edukacji, co masz na mysli mowiac zen?
@ABC, 100% wyniku nie wykluczam, nie uznaje tego za niemozliwe, jednak no nie ukrywajac wiele
czynnikow (zdalne nauczanie, czy gorzej wytlumaczone zagadnienie z zakresu geometrii, a przede
wszystkim male zaangazowanie ze swojej strony spowodowalo troche brakow), jednak nie uwazam,
ze nie dalbym rady sie tego wyuczyc, a przynajmniej sprobowac uciulac kilka punktow. Na ten
moment robie kurs e−trapeza, mam zbior Kurczaba (ktory zaczne robic po przerobieniu kursow),,
ale planimetria tak jak wspomniales to moj glowny target, ktory musze podszlifowac.
4 lut 13:19