Wykaz, ze
silnia: Wykaż, że dla dowolnych rzeczywistych liczb a i b prawdziwa jest nierówność
a2+b2≥ab−3a+b−5
3 lut 20:58
kerajs:
| | 1 | |
a2+b2−ab+3a−b+5= |
| ( (a−b)2+(a+3)2+(b−1)2) |
| | 2 | |
3 lut 21:19
silnia: A jakis inny sposob, bo ten taki calkiem oczywisty nie jest jak na poziom maturalny... Tak mi
sie wydaje
3 lut 21:34
wredulus_pospolitus:
Co to znaczy 'nie jest jak na poziom maturalny'

Znaczy na jaki to jest niby poziom
3 lut 21:35
mat: równoważne
a2+(3−b)a+(b2−b+5)≥0
można to potraktować jako nierówność kwadratowa zmiennej "a". Wystarczy pokazać, że Δ<0
Δ = (3−b)2−4(b2−b+5)
Δ = −3b2−2b−12 <−−− tutaj by trzeba policzyc kolejną delte, ktora wyjdzie mniejsza od 0 wiec
ok
3 lut 21:38
silnia: Dobra. Wydawalo mi sie, ze kerajs zrobil jakby to zadanie od tylu, przez co wydawalo sie
trudne.
a2+b2−ab+3a−b+5≥0 //*2
2a2+2b2−2ab+6a−2b+10≥0
a2−2ab+b2+a2+6a+9+B62−2b+1≥0
(a−b)2+(a+3)2+(b−1)2≥0
3 lut 21:51