Lekcja,,,,
Calinka...: Witam.
Mam problem ponieważ muszę przygotować temat na lekcję którą ja będę prowadzić.
Mam na to jakieś 30 minut, muszę wytłumaczyć o co chodzi i wykonać chociaż jedno zadanie.
Czy mogę prosić o jakąś pomoc?
Temat: Wielokąty wpisane w okrąg.
Z góry bardzo dziękuje
7 mar 17:25
8 mar 14:38
8 mar 17:54
8 mar 18:37
Calinka...: Czy znajdzie się dobra duszyczka która pomoże?
9 mar 22:30
LAq: chyba lipa
9 mar 22:31
Calinka...: Uuu naprawde nikt nie pomoże
9 mar 22:32
Calinka...: Bardzo smieszne


!
9 mar 22:33
LAq: Ale jakiej pomocy ty oczekujesz ?
9 mar 22:33
Calinka...: Od Ciebie zadnej bo wole żeby ktos powazniejszy to napisał niż taki błazen jak Ty
9 mar 22:34
LAq: Ja bym ci pomogl

ale nie mam czasu
9 mar 22:35
Calinka...: Super
9 mar 22:35
Iza: Np:
− Trójkąt prostokątny wpisany w okrąg, którego przeciwprostokątna jest również średnica.
− Kwadrat, którego przekątna jest średnicą.
Nie wiem jaki to ma być poziom, uściślisz?
9 mar 22:35
LAq: skoro chciałaś przygotowywać lekcje to znaczy że coś potrafisz

Nie rozumiem

Po co robić
coś czego się nie umie
9 mar 22:35
Calinka...: Liceum! hmm w sumie uczymy się wszystko od podstaw bo jesteśmy na takim poziomie że szkoda
gadać.
9 mar 22:36
LAq: @jza

ja mam problemy z Planimetrią , wytłumaczyła byś mi ?
.
9 mar 22:36
LAq: a tutaj na stronce nie ma tematu poświęconego Twojej lekcji ?

Powinien być
9 mar 22:37
Calinka...: Weź daj spokój

Ciebie o pomoc nie prosze więc daj sobie spokój z głupimi komentarzami
9 mar 22:38
Calinka...: Bardzo śmieszne

Inteligencją nie grzeszysz
9 mar 22:40
Iza: Jasne, że mogę wytłumaczyć tyle ile będę mogła.
9 mar 22:48
LAq: Jak jestes z dolnegoslaska to możesz wpaść to pomyslimy

^^
9 mar 22:58
9 mar 22:59
Calinka...: Jesteś tak inteligentny ze az szkoda odpisywac
9 mar 23:02
^^ : LAq nie podrywaj ! xD to jest forum matematyczne
9 mar 23:03
^^ : Calinka poszla spac

nie chce juz pomocy od nikogo ^^
9 mar 23:06
Calinka...: Nie poszłam spać tylko czekam na coś konkretnego!
9 mar 23:07
PTwr: Zacznij od kątów zbudowanych na łukach − łuk o wierzchołku w środku okręgu oraz o wierzchołku
na okręgu. Na tym zbudujesz większość figur wpisanych w okrąg i z tego wyrwiesz miary ich
kątów.
Kąt zbudowany na łuku na z wierzchołkiem na środku okręgu będzie miał miarę α=360 *
długośćłuku / obwód okręgu
a kąt z wierzchołkiem na okręgu oparty na tym samym łuku będzie mieć połowę poprzedniego (α/2).
=)
9 mar 23:09
Calinka...: Dobra czekam
9 mar 23:10
Calinka...: Masz talent
9 mar 23:12
Calinka...: Oj nie wstydź się
9 mar 23:13
Calinka...: Dobra poradze sobie

Ty i tak pewnie niczego nie umiesz tylko jara Cię rysowanie zbereźnych
obrazków

Lepiej idź na czata tam znajdziesz takich jak Ty
9 mar 23:16
PTwr:

Potem cięciwa łuku ( chyba tak to się nazywało ) − krecha pomiędzy końcami ramion kąta (
punktami na okręgu ) może być wyliczona z trygonometrii.
Wysokość trójkącika dzieli podstawę ( cięciwę ) na połowy ( równe )
Kąt przy środku koła będzie równy α bo to trójkąt równoramienny ( ramię to promień koła ) więc
wysokość jest symetralną trójkąciaka więc dzieli go na dwie przystające części =)
β=90−α bo to trójkąt prostokątny tam mamy
Mając podany promień koła z trygonometrii oraz Pitagorasa można wyliczyć wysokość i podstawę
połówki z czego potem wyciągniemy łatwo długość cięciwy.
cosβ = (l/2) / r
itd.
I cały trójkąt jest po chwili wyliczony.
Żeby otrzymać wielokąt to po prostu złożysz kilka trójkątów do kupy i gotowe =)
9 mar 23:20
Calinka...: Czarna magia

Dziekuje
9 mar 23:22
9 mar 23:25
PTwr:

Zadanko poglądowe
Obwód okręgu
L = 100
Powiedzmy że mamy podane długości łuków dla każdego kąta:
l1 = 10
l2 = 25
l3 = 35
l4 = 30
Razem 100 bo to jest wypukły i ze środka obejmuje dookoła całe koło.
Pełne koło to oczywiście 360
więc
α = 10/100 * 360
β = 25/100 * 360
γ = 35/100 * 360
δ = 3−/100 * 360
Potrzebny jest jeszcze promień okręgu:
L=2πr
czyli
r= L/2π = 100/2π = 50/π
czyli r wychodzi paskudne ale to szczegół =D
mając kąty dzielimy każdy trójkąt na dwa trójkąty prostokątne, wyliczamy kąt przy podstawie
danego trójkąta, i wtedy dla każdego:
sinΔ=h/r
cosΔ=(l/2)/r
gdzie Δ to kąt przy podstawie
i wyliczamy l i h trójkąta z czego wiadomo jak pole trójkąta.
Pod koniec P=P1+P2+P3+P4 i mamy pole całego czworokąta wpisanego w okrąg =)
9 mar 23:38
PTwr: Tak w ogóle to LAq mi rzucił linkiem do temaciku więc tak bardzo się nim nie brzydź =D
9 mar 23:50
Calineczka.: najwidoczniej jestem upośledzona bo nadal nie rozumiem o co chodzi


ale dziekuje za pomoc
9 mar 23:55
PTwr: To się pytaj o szczegóły =D Co dokładnie nie rozumiesz?
9 mar 23:58
Calineczka.: no ogólnie tego nie rozumiem chyba trzeba mi to wytłumaczyc jak debilowi
10 mar 00:03
mique: Lekcję zacznij tak:
Wielokątem wpisanym w okrąg nazywamy taki wielokąt, którego wszystkie wierzchołki należą do
okręgu.
I narysuj na tablicy kilka przykładów np: trójkat wpisany w okrąg, jakis czworokąt i pięciokat.
10 mar 00:24
mique: a później to co PTwr napisał
10 mar 00:26
Calineczka.: no spokoale musze to wytłumaczyc z kad mi sie to wzielo itp

10 mar 00:35
PTwr: Udowodnij że każdy kanciasty wielokąt można posiekać na trójkąty =)
A potem walisz że można zrobić trójkąt na łuku i pokazujesz jak, i potem siekasz wielokąta na
trójkąty i coś tam na nim liczysz =)
10 mar 00:39
Calineczka.: dobra juz wiem dziekuje

!
10 mar 00:41