Algebra
silnia: a≠0 b≠0 a*b<0 b>0 spelniony jest warunek a+2b=15b2/a. Wyznacz wartość wyrazenia
(4b2−4ab)/(1/5*a2+b2)
3 lut 20:08
s.o.s.:
a+2b= 15b2/a /*a
a2+2ab=15b2⇒ (a+b)2=16b2 ⇒ a+b=4b , bo b>0
a= 3b
i działaj dalej
3 lut 20:18
silnia: Podstawiam a=3b, mam wynik −207, gdzie w kluczu odpowiedzi mam 4. Co robię nie tak?
3 lut 20:29
s.o.s.:
a= −3b , bo ab<0 i b>0 to a<0
3 lut 20:35
s.o.s.:
Jeszcze raz :
(a+b)
2=16b
2 ⇒ a+b= 4b v a+b= −4b
a= 3b −− odpada v a= −5b −− pasuje bo a<0 i b>0
teraz licz
sorry za zamieszanie
3 lut 20:40
silnia: a= 3b −− odpada v a= −5b −− pasuje bo a<0 i b>0
Tutaj korzystamy z własnosci przeciwnych znakow (b dodatnie, a ujemne, tak?)
3 lut 20:49
s.o.s.:
tak
3 lut 20:50