Algebra
silnia: Działanie x dla liczb dodatnich zdefiniowane jest następująco: x=1/(x+1)+1
Rozwiązaniem równania x = 3 jest liczba
Podstawilem pod x po lewej stronie 3, wyszlo mi −1/2, co jest prawidlowym rozwiazaniem wg.
klucza. O to chodzi w tym zadaniu, zeby podstawic pod x po lewej stronie znaku?
3 lut 17:31
wredulus_pospolitus:
Działanie x
3 lut 17:48
kaszojadka: Gdyby po obu stronach podstawić x=3 to wyszłoby,że 3=1
14
Skoro −0.5 jest prawidłowe?
(x+1)=0.5
x=−0.5
| | 1 | |
A może oni po prostu się pomylili i nazwali w tym ułamku |
| tę niewiadomą również x |
| | (x+1) | |
A gdyby to o to chodziło
I w zależności od tego jakie jest x to podstawiamy to po lewej i obliczamy y
3 lut 19:22