miejsca zerowe wielomianu
silnia: W(x) = x2020+x1010+1
wiem, jak zrobic to zadanie, podstawiam zmienna t pod x1010 i wychodzi, ze delta ujemna,
jednak sie zastanawiam, czy należy napisac, ze t jest ≥ 0
3 lut 17:03
wredulus_pospolitus:
Trudno aby wielomian W(x) posiadał miejsce zerowe skoro:
x2020 > 0 dla x≠0
tak samo z x1010
więc możemy bez problemu napisać, że W(x) ≥ W(0) = 0+0+1 = 1
3 lut 17:11
3 lut 21:15
kerajs:
W'(x)=1010x1009(2x1010+1)
Wmin=W(0)=1
3 lut 21:21
kerajs:
Sorry, bzdurę napisałem powyżej (o 21:21).
3 lut 21:35