granica
.: | | 1 | |
xn+1 = xn+ |
| oraz x1 > 0 |
| | nxn | |
jak udowodnić że lim
n→∞ (x
n −
√2ln(n)) = 0?
3 lut 02:40
Kog: Jeśli granica xn istnieje to jest taka sama jak granica xn+1. Spróbuj może z tego
skorzystać.
3 lut 08:42
. :
Kog − jakbyś spojrzał na to, to byś widział że to nic nie da w tym przypadku
3 lut 11:37
jc: x
1=a>0
y
n = x
n2
| | 2 | | 1 | |
yn+1 = yn + |
| + |
| |
| | n | | n2yn2 | |
| | 2 | | 2 | | 1 | |
a2 < yn + |
| < yn+1 < yn + |
| + |
| |
| | n | | n | | n2a2 | |
i co dalej?
A może Stoltz?
3 lut 16:43
jc: cd
| | 2 | | a2 | |
0 ≤ yn+1 − yn − |
| ≤ |
| ≤ S |
| | n | | n2 | |
Dodając otrzymujemy
a ≤ y
n+1 − 2H
n ≤ S+a
Wracając do x
n mamy
a ≤ (x
n+1 −
√2Hn)(x
n+1 +
√2Hn) ≤ S+a
| a | | Sa | |
| ≤ xn+1 − √2Hn ≤ |
| |
| xn+1+√2Hn | | xn+1+√2Hn | |
lewa i prawa strona →0
wniosek x
n −
√2Hn →0
Oczywiście H
n= 1+ 1/2 + 1/3 + ... + 1/n
| H
n − ln n| < C
nie mam siły kończyć ...
3 lut 17:05