stereometria
gibby: Dany jest nieskończony ciąg czworościanów foremnych. Każdy z czworościanów (oprócz pierwszego)
ma wierzchołki w punktach będących środkami ciężkości ścian poprzedniego czworościanu. Oblicz
stosunek sumy objętości wszystkich tych czworościanów do objętości największego z nich.
2 lut 23:11
wredulus_pospolitus:
Co i się udało zrobi samodzielnie?
3 lut 00:33
gibby: stosunek wyszedł mi 9/8, co prawda nie mam odpowiedzi, a więc możliwości weryfikacji, ale
doszłam do tego że będzie to suma nieskończonego szerego geometrycznego gdzie q=1/9 przez V1
czyli objetosc największego
3 lut 01:13
. : A dlaczego q = 1/9
3 lut 07:26
Mila:
a− dł. krawędzi pierwotnego czworościanu foremnego
| a | |
| −dł. krawędzi czworościanu dualnego |
| 3 | |
| | 1 | |
k= |
| −skala podobieństwa |
| | 3 | |
| Vd | | 1 | |
| = |
| − stosunek objętości |
| Vp | | 27 | |
Licz dalej sama.
3 lut 19:04