matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Równanie różniczkowe cząstkowe
równanie:
u
xy
+yu
x
+xu
y
+xyu=x u=u(x,y). Próbowałam rozwiązać to przez podstawienie (s=x
2
+y
2
, t=2xy itp.),ale niestety nic sensownego nie uzyskałam. Będę wdzięczna za podpowiedź.
2 lut 21:52
M:
4 sty 08:15