pomocyyyyy. nie umiem tego zadania.
Julia_ez: hejka. mam do was prośbę. Pomógłby mi ktoś rozwiązać zadanie z matmy?
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4 cm, a jego krawędź boczna 3
cm.
Wykonaj polecenia.
trzeba obliczyć polę podstawy, twierdzenie pitagorasa dla trójkąta SCW, objętość tego
ostrosłupa
i wysokość ostrosłupa SW.
Jak coś klasa 8. zeszyt ćwiczeń ,,Matematyka z kluczem"
str. 77, zad. 2
2 lut 19:29
Julia_ez:
2 lut 19:30
ABC:
zrób zdjęcie książki, wrzuć na zapodaj i daj linka tu
2 lut 19:37
kaszojadka: albo chociaż narysuj nam ten ostrosłup i podpisz wierzchołki bo nikt tutaj nie wie gdzie leży
trójkąt SCW
2 lut 20:05
kaszojadka:

Czy tak to wygląda?
2 lut 20:26
kaszojadka: @Juliaez jesteś jeszcze tutaj?
3 lut 08:31
ABC: zaginiona w akcji
3 lut 08:37
kaszojadka:

Jeżeli tak to wygląda jak na rysunku,który zamieściłam kilka postów wcześniej to będzie tak
(jeżeli wygląda inaczej to narysuj nam tu ten ostrosłup):
1) Pole podstawy
Ponieważ jest to ostrosłup
prawidłowy czworokątny −prawidłowy oznacza,że jego podstawa
jest figurą foremną(ma wszystkie boki takie same i kąty takie same),a ponieważ jest to
ostrosłup czworokątny to w podstawie ma czworokąt. Czworokątem foremnym jest kwadrat.
Pole kwadratu o boku 4,czyli 16cm
2
2)Trójkąt SCW,czyli |CS|
2+|SW|
2=|CW|
2
Zobacz co to jest odcinek CS. Połowa przekątnej kwadratu.
A jaki jest wzór na przekątna kwadratu? Możesz to wyliczyć tak jak na tym rysunku z Pitagorasa.
Trójkąt SCW− Czyli przyprostokatna
numer12+przyprostokatna
numer22=przeciwprostokątna
2
czyli (
pół−przekątnej kwadratu)
2+h
2=3
2 I wtedy wyliczysz wysokość h oraz jak
obliczysz te pół przekątnej i wysokość to policzysz pole tego trójkąta. Wzór na V objętość
ostrosłupa to znasz (
13h*Pp) pamiętaj,że wyjdzie w cm
3, powodzenia😀
3 lut 09:09