dowod algebraiczny
silnia: O pewnych dwóch liczbach naturalnych wiadomo, że ich suma jest równa 20, a ich
największy wspólnych dzielnik jest liczbą pierwszą. Wyznacz te liczby
Moglbym wyznaczyc, ze NWD to {2,3,5,7} (11 juz nie moze byc bo 11>1/2*20)
i probowac na chybil trafil ale szukam amtematycznego rozwiazania
2 lut 17:13
wredulus_pospolitus:
Tyle, że to nie będzie jedna taka para liczb:
2 + 18
5 + 15
6 + 14
2 lut 17:34
Aruseq: Skoro NWD pewnych dwóch liczb, niech to będzie x i y, jest pewną liczbą p, to 20 musi być
podzielne przez p. Zatem zostają nam dwie opcje: p=2 lub p=5.
2 lut 17:34
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
skoro x = a*b ; y = a*c (gdzie a jest liczbą pierwszą)
oraz x+y = 20 to znaczy, że a*(b+c) = 20 −−−> a dzieli 20
20 = 2
2*5 −−−> a = 2 lub a = 5
2 lut 17:36
wredulus_pospolitus:
w takim razie masz:
1. dla a=2 mamy b+c = 10 (oraz obie te liczby nie mogą być jednocześnie parzyste, więc obie
muszą być nieparzyste i oczywiście NWD(b,c) = 1)
więc mamy 1+9 ; 3+7 i tyle
2. dla a = 5 mamy b+c = 4 i taki sam komentarz
więc mamy 1 + 3
i to bym traktował jako rozwiązanie
2 lut 17:38
silnia: Super

Macie moze jakis przyklad tego typu zadania zebym mogl to przecwiczyc?
2 lut 18:14