potegi
silnia: Dane są liczby
a=2do2019
b=8do684
c=3do1368
d=2do2048
i jaka jest nierownosc? Jakie zastosowac kryterium, ze c>b, od czego to zalezy?
2 lut 15:18
. :
He
2 lut 15:34
. :
Po pierwsze:
8x = (23)x = 23x
Po drugie:
c na pewno w podstawie ma 3?
Na jakim poziomie edukacji jesteś obecnie?
2 lut 15:35
. :
c = 3
1368 Zauważ że 1368/2 = 684
Wiec 3
1368 = (3
2)
684 = 9
684
Zwiazku z tym c>b a może c < b
2 lut 15:37
silnia: Jestem studentem, robie kurs etrapeza bo chce poprawic mature

. Tak, tam jest w podstawie
liczby 3. po przekszatlceniu wyszly mi wlasnie takie liczby, prawidlowa odpowiedz to
a < d < b < c
2 lut 15:38
silnia: 9 jest wieksze od 8, czyli c jest wieksze. Dzieki
2 lut 15:49