silnia
silnia: Wśród dzielników liczby (5!)(10) nie ma liczby:
a) 1024
b) 972
c) 1050
d) 1080.
Stosuje rozklad na liczby pierwsze (1x2x3x4x5) i nie rozumiem dlaczego poprawna jest odp D
(120x10 + 60)
2 lut 15:15
nietoperz: Rozkładem na liczby pierwsze bym tego nie nazwał, skoro występuje tam liczba 4

Rozkład wygląda tak: 5! = 5*4*3*2 = 5*3*2
3, więc (5!)
10 = 5
10 * 3
10 * 2
30
I rozkładamy sobie kolejne liczby:
(a) = 2
10, a więc odpada
(b) = 3
5 * 2
2, więc odpada
(c) = 2 * 3 * 5
2 + 7, więc pasuje
(d) = 2
3 * 3
3 * 5, więc odpada
Czyli prawidłowa odpowiedź to: C.
PS: A ten rozkład 1080 to beznadziejny trochę, bo 120 * 10 + 60 = 1200 + 60 = 1260
2 lut 16:02
silnia: Zmeczenie zrobilo swoje

, dzieki wielkie, doczytalem o wyznaczaniu NWD i NWW na wiki, ale
bardzo pomogles
2 lut 16:58
nietoperz: Polecam się zapoznać z WolframAlpha lub z czymś prostym jak Symbolab. Tam na spokojnie jak
| (5!)10 | |
wpiszesz coś w stylu " |
| ", to od razu wypluje wynik i sobie możesz szybko |
| 1080 | |
sprawdzić, czy na pewno dobrze masz

Tak samo Wolfram potrafi rysować wykresy, tak również możesz używać Geogebry do rysowania, żeby
zobaczyć jak funkcje wyglądają
2 lut 17:18
silnia: Dobrze znam te strony

, po prostu slabo mi ida zadania stricte maturalne, przez to ze nie mam
juz ich od dluzszego czasu, a sa bardziej schematyczne jak rachunek calkowy, rozniczkowy itd

, ale dzieki za pomoc
2 lut 17:26
Mila:
liczba 1050=2*3*52*7− nie jest dzielnikiem liczby (5!)10
2 lut 21:22