matematykaszkolna.pl
Nietoperze lubią macierze nietoperz: Świrki matematyczne, jak sobie poradzić z takim zadaniem? Mamy macierz A ∊ M2x2(R) taką, że A7 = I2x2. Czy stąd wynika, że A = I2x2? Innymi słowy mamy znaleźć taką macierz, że będzie różna od I2x2 lub pokazać, że takich macierzy nie ma. Tylko zdecydowanie nie wiem nawet jak się zabrać za tego typu zadanie.
1 lut 22:18
Maciess: cześć nietoperzyku. W takich zadankach dobrze myśleć o macierzach jako pewnych przekształceniach liniowych emotka Jakie przekształcenie płaszczyzny złożone 7 razy da ci identycznośc?
1 lut 22:52
getin: No to masz: np. taką macierz A wymiaru 2x2 że w lewym górnym rogu ma jedynkę, w lewym dolnym 0, w prawym górnym 0 oraz w prawym dolnym ma minus jedynkę Pomnóż sobie przez siebie dwie takie macierze. Otrzymana macierz będzie równa A2 i się okaże macierzą jednostkową Aby otrzymać macierz A3, trzeba pomnożyć otrzymaną (jako A2) macierz jednostkową przez macierz A i wynikiem mnożenia (jako A3) będzie znów macierz jednostkowa Zatem A4 też będzie jednostkowa, A5, A6 i A7 też
1 lut 22:53
Mila: A kultury to gdzie Cię uczyli? W jaskini?
1 lut 23:04
mat: getin − chyba ta co podales nie najlepsza, ale A = a, 0], [0, b −−> ogólnie macierz diagonalna A7 = a7,0],[0,b7 chcemy zatem żeby a7 = 1, b7 = 1 −−> a=1, b=1 Ale teoretycznie moze sie udac z niediagonalną, warto pomyslec o twierdzeniu Jordana
1 lut 23:09
Maciess: Niech A będzie macierz obrotu o 2π/7. Koniec
1 lut 23:46
nietoperz: O cholibka, Maciess, to genialna uwaga! emotka Wszystko od razu staje się prostsze emotka

Można wziąć chociażby macierz obrotu o kąt

, wtedy złożenie siedmiu takich obrotów da
 7 
nam identyczność emotka
1 lut 23:49
nietoperz: O właśnie, wyprzedziłeś mnie o te trzy minuty emotka Dziękuję pięknie.
1 lut 23:52
Maciess: Sam kiedyś dostałem taką radę i wiele to ułatwiło. Tu było łatwo, bo mamy macierz o współczynnikach rzeczywistych emotka Chcesz to moge Ci podrzucić więcej podobnych zadanek.
1 lut 23:54
nietoperz: Pewnie, chętnie sobie zobaczę na podobne zadania, co by się w przyszłości nie zdziwić emotka
2 lut 00:00
Maciess: Nie wiem czy jest sens w sumie, widze że to zadanie pochodzi z tego samego źródła emotka
2 lut 11:40
Maciess: http://magweb.math.uni.wroc.pl/egzmgr/?page=zadania Tutaj w egzaminach licencjackich w częsciach otwartej zawsze jest takie zadanko z algebry o macierzach.
2 lut 11:41
nietoperz: Dziękuję emotka
2 lut 15:51