Równanie wykładniczne
Arturo: Problem z równaniem wykładniczym, nie ma pojęcia jak to ugryźć. Być może zamiast 6x powinno
być 9x?. Proszę o pomoc.
6x − 12*3x + 20 = 0
1 lut 18:22
ABC: w tej postaci nie ma ładnych rozwiązań , możesz z twierdzenia Darboux udowodnić że istnieją
dwa miejsca zerowe , a z przebiegu zmienności funkcji że więcej ich nie ma
natomiast gdyby tam było 9x to podstawienie 3x=t daje t2−12t+20=0 czyli (t−2)(t−10)=0 czyli
już ładniej
1 lut 18:27
Arturo: Dzięki za odpowiedź.
2 lut 16:24