Siema
0_0: mam problem z tym przykłądem:
| | 3π | | π | |
ctg( |
| − 3x) < −1 w przedziale (− |
| , π) |
| | 2 | | 2 | |
wiem niby jak go trzeba zrobić, tylko się zaplątałem i porzebuję poprawnej odpowiedzi
1 lut 13:40
. :
To pokaż jak robisz
1 lut 14:37
0_0: | 3π | | 3π | |
| − 3x ∊ ( |
| + kπ, kπ) |
| 2 | | 4 | |
| | π | | kπ | | π | | kπ | |
x ∊ ( |
| + |
| , |
| + |
| ) |
| | 4 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | π | |
i teraz pytanie jak to zmieścić w przedziale (− |
| , π) |
| | 2 | |
1 lut 15:31
. :
Zauważ że dla k=−2 mamy przedzial:
(−5π/12 ; − π/6)
Dla k=−1 mamy
(−π/12 ; π/6)
Dla k = 0 mamy
(π/4 ; π/2)
Dla k=1 mamy
(7π/12 ; 5π/6)
Dla k=2 mamy
(11π/12 ; 7π/6)
'docinasz' ostatni przedział i bierzesz sumę przedzialow
1 lut 16:44
0_0: | | 5π | | π | | π | | π | | π | | π | |
czyli x ∊ (− |
| , − |
| ) ∪ (− |
| , |
| ) ∪ ( |
| , |
| ) ∪ |
| | 12 | | 6 | | 12 | | 6 | | 4 | | 2 | |
| | 7π | | 5π | | 11π | |
( |
| , |
| ) ∪ ( |
| , π) |
| | 12 | | 6 | | 12 | |
Dzięki
2 lut 21:14