matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
kari:
x
3
+4x
2
− 2x − 8 = 0
7 mar 17:13
M:
26 kwi 19:13
Podstawy Geometrii:
x
3
+4x
2
−2x−8=0 x
2
(x+4)−2(x+4)=0 (x+4)(x
2
−2)=0 x+4=0 x=−4 x
2
−2=0 x=
√
2
oraz x=−
√
2
26 kwi 19:26