Zbieżność szeregu z parametrem
Aruseq: | | 1 | |
Zbadaj zbieżność szeregu ∑n=1∞ (1−cos |
| )p w zależności od parametru p. |
| | n | |
Nie mam nawet pojęcia z jakiego kryterium można byłoby tu skorzystać.
31 sty 21:25
wredulus_pospolitus:
| | (1−cos(1/n))p*(1+cos(1/n))p | |
(1−cos(1/n))p = |
| = |
| | (1+cos(1/n))p | |
| | (1 − cos2(1/n))p | | (sin(1/n)2p | |
= |
| = |
| ≈ |
| | (1+cos(1/n))p | | (1+cos(1/n))p | |
| | | | 1 | | 1 | |
≈ |
| ≤ |
| = |
| |
| | (1+cos(1/n))p | | n2p*1p | | n2p | |
ja bym tak to spróbował oszacować (zastrzegam −−− nie wiem czy dobrze ponieważ dosyć 'grube'
oszacowanie zastosowałem)
| | sinx | |
skorzystałem z tego, że limx−>0 |
| = 1 |
| | x | |
31 sty 21:43
jc:
1 − cos x = 2 sin2x/2
(1 − cos 1/n)p = (2 sin 1/(2n) )2p < (1/n)2p
Szereg jest zbieżny dla p>1/2.
sin x|≥ 2x/π dla x ∊[0, π/2].
Zatem szereg jest rozbieżny dla p≤1/2.
31 sty 22:14
Aruseq: Super, dzięki wielkie za takie 2 sposoby rozwiązania tego zadania
31 sty 22:51