Prawdziwość zdania
wlomatynka: Rozważmy zdanie: Jeśli pan B się nie odwoła, to pan O się odwoła i pan W się nie odwoła. Zdanie
to jest prawdziwe, gdy:
a) Pan B się odwoła, pan O się odwoła, pan W się odwoła.
b) Pan B się odwoła, pan O się nie odwoła, pan W się odwoła
c) Pan B się nie odwoła, pan O się odwoła, pan W się odwoła
31 sty 20:58
ite:
Najkrócej: mamy gwarancję, że implikacja (a takie jest zdanie wyjściowe) jest prawdziwa,
gdy jej poprzednik jest fałszywy /→ to daje odpowiedź dla dwóch pierwszych punktów/
lub wtedy gdy jej następnik jest prawdziwy.
Jeśli poprzednik jest prawdziwy i jednocześnie następnik jest fałszywy, implikacja jest
fałszywa.
31 sty 21:34
gremlin564: tylko mi wychodzi, że zdanie wyjściowe jest fałszywe i już zgłupiałam. Próbuję zrobić to zadnie
tworząc wzór i korzystając z tabelki
2 lut 22:07
ite:
"tylko mi wychodzi, że zdanie wyjściowe jest fałszywe" ← kiedy tak wychodzi?
Przy założeniach z punktu a), z b) czy z c) ? Bo założenia za każdym razem są inne.
2 lut 22:21
wredulus_pospolitus:
A dlaczego zdanie wyjściowe ma być fałszywe? Na jakiej podstawie to wnioskujesz
2 lut 22:22
ite:
podpunkt a) założenia ma takie:
v(pan B się odwoła) = 1, v(pan O się odwoła) = 1, v(pan W się odwoła) = 1.
więc v(pan B się nie odwoła) = 0 ← jest zdaniem fałszywym
Jeśli pan B się nie odwoła, to pan O się odwoła i pan W się nie odwoła.
↓
Jeśli 0, (...) czyli w poprzedniku implikacji jest zdanie fałszywe a to gwarantuje
prawdziwość implikacji.
2 lut 22:29
gremlin564: jeżeli przyjmę wartość 1 dla "nie odwoła się" to zdanie z polecenia wychodzi mi fałszywe.
Natomiast odpowiedź A i B jest prawdą, a C fałsz. Tylko dlaczego zdanie wyjściowe wychodzi mi
fałszywe...
2 lut 22:32
ABC: człowieku ty naprawdę masz problemy z tym działem , zdanie wyjściowe może być prawdziwe lub
fałszywe w zależności od rozwoju wydarzeń\
rozważ zdanie : "dziś o 23.15 nasram na swoją wycieraczkę pod drzwiami"
2 lut 22:40
chichi:
jak to przyszły prawnik ma problemy z logiką?
2 lut 22:54
ite:
gremlin564 nie przyjmujesz wartości zdań składowych zdania 'Jeśli pan B się nie odwoła, to
(...).' w sposób dowolny, ale tylko zgodnie z tym, co jest napisane w podpunktach a) − c).
Musisz trzymać się ściśle polecenia.
A do tego tabela ze wszystkimi wartościowaniami (jak o 22:32) nie jest potrzebna, zabiera tylko
czas.
22:54 niestety problemy z logiką mają przedstawiciele wielu zawodów, nie tylko ludzie tworzący
prawo, również osoby publiczne, często podejmujące ważne decyzje : (
2 lut 23:13