ułamki
czes: Czy da się jeszcze coś z tym zrobić?
14 * 18(−1/4)
31 sty 19:11
czes: Zrobiłem coś takiego −>
(2104)−1/4 = (5)−1/4 * 14 i w sumie zamiast tego ułamka 1/4 może być 4−1
no chyba , że mi się już cos pomyliło.. ale te równanie musi zostać obliczone, więc pytanie,
czy
równanie nie jest błędnie skonstruowane?
31 sty 19:30
co: Ale co Ty tu chcesz liczyć? Bo nie bardzo rozumiem. Tu nawet nie ma żadnego równania.
Zapamiętaj: podstawą rozwiązywania zadania jest jego treść. Bez treści możemy tylko zgadywać,
co dokładnie masz zrobić.
31 sty 19:36
czes: Polecenie brzmi po prostu oblicz... 14 * (18)1/2 * (18)−3/4
31 sty 20:29
czes: w zadaniu są tez inne przykłądy, ale z tym mam problem, bo musi wyjść jeden ułamek ponoć,
a wychodzi coś takiego jak napisałem i pytanie, czy da się to jakoś inaczej zrobic?
31 sty 20:29
Jolanta: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| *18−1\4= |
| *( |
| )1\4= |
| |
| 4 | | 4 | | 18 | | 4*4√18 | |
31 sty 20:48