źle: Źle Ci wyszło. Jeśli P(A) − prawdopodobieństwo wyrzucenia co najmniej 3 orłów w 10 rzutach,
to P(A') − wyrzucenie co najwyżej 2 orłów w 10 rzutach.
| | 1 | |
Wyrzucenie 0 orłów: |
| |
| | 1024 | |
| | 1 | | 10! | | 10 | |
Wyrzucenie 1 orła: |
| * |
| = |
| |
| | 1024 | | 1!9! | | 1024 | |
| | 1 | | 10! | | 45 | |
Wyrzucenie 2 orłów: |
| * |
| = |
| |
| | 1024 | | 2!8! | | 1024 | |
| | 1 | | 10 | | 45 | |
Czyli P(A') = |
| + |
| + |
| |
| | 1024 | | 1024 | | 1024 | |
Reszta prosta, więc jak już wiesz w czym rzecz, to dasz radę dokończyć.