Bardzo prosze mi pomoc !
Kasiula: zad.1
Z JAKA WYSOKOSCIA BEDA WYLATYWALY Z CEZU ELEKTRONY, JEZELI OSWIETLIMY GO SWIATLEM ZOLTYM O DL.
FALI LAMBDA=560NM, PRACA WYJSCIA EL Z CEZU W=2,9* 10 DO − 19J MASA ELEKTRONU 9,1*10 DO −31 .
ODP. MA WYJSC 3,78 *10 DO 5 M/S I DOSZLAM DO WYPROWADZENIA ZE V= POD PIEERWIASTKIEM 2(hc−
lambda*W) dzielone przez lambdaa masa elektronu i mi nie wychodzi
zjaka jest dlugosc fali swiatla padajacego na metalowa plytke i wywolujacego w metalu efekt
fotoelektryczny. Jezeli W ( pr,, wyjscia)W=3*10 do −19 J a wybijane elektrony maja Ek=4,72*10
do −10 J i doszlam do tego, ze lambda = hc dzielone przez W+Ek . Prosze o pomoc w rozwiazaniu
dalej tego jak najszybciej, bo mam to na jutro!
7 mar 17:10