Całka z funkcji niewymiernej
Poston: Ma ktoś jakiś pomysł na całkę po x z
1/ ( (x+1) * Sqrt [1−x] )
?
31 sty 16:52
Poston: Na coś już wpadłem. Tylko doszedłem do postaci 2/(t2−2) po t. I tutaj nie wiem jak
to rozwiązać.
31 sty 17:04
. :
Rozkładasz nasz ułamki proste
31 sty 17:06
chichi:
| | dx | | 1 | | x−a | |
to elementarna całka z tablic: ∫ |
| = |
| ln| |
| | + C  |
| | x2−a2 | | 2a | | x+a | |
31 sty 17:08
Poston: Nie będzie tak wartości bezwzględnej po podstawieniu 1−x=t2 ?
31 sty 17:39
chichi:
tam to znaczy gdzie? u mnie jest moduł nałożony na argument przecież
31 sty 17:46
Poston: Tak, ale w logarytmie zawsze jest moduł, a mi chodzi o rozbicie na dwa przypadki, przy
przejściu
z
−1 / ( ( (1−x)−2 ) * Sqrt[1−x] )
Po wymnożeniu masz tak, że z ww. podstawienia będzie Sqrt[1−x] = Abs[t].
Tak?
31 sty 17:55