Do jakiego przedziału należy odwrotność liczby?
Szymon: Jeżeli a∊(2, +inf), to odwrotność liczby a należy do przedziału:
a) (0, 1/2)
b) (1/2, 1)
c) (−1, 0)
d) (−inf, −2)
Nie wiem co zrobić w tym zadaniu. Mogę podzielić przez a skoro, dziedzina wyklucza że jest to
zero i jest to liczba dodatnia (znak się nie zmienia)
31 sty 14:39
granice: Zróbmy to więc tak: skoro a ∊ (2,
∞), to zapiszmy a = 2 + x, gdzie x ∊ (0,
∞). W ten sposób
widzimy, że dla dowolnego x rzeczywiście a ∊ (2,
∞).
| | 1 | | 1 | |
Teraz zapiszemy więc, że |
| = |
| . |
| | a | | 2 + x | |
Pytanie brzmi: co się dzieje, gdy x → 0 oraz x →
∞?
31 sty 15:00
Szymon: gdy x dązy do 0 = limes z tego to 1/2, gdy do inf limes z tego to 0. Odpowiedzia jest przedzial
(0, 1/2). Dzieki
31 sty 15:39
granice: Proszę bardzo
31 sty 15:46