matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Teoria miary i całki
Vivienna:
Proszę o pomoc, wskazówki w zadanku. Zwłaszcza nie kumam parametryzacji
Obliczyć długość krzywej i napisać parametryzacje δ(t) = (... , ...), gdy y = pierwiastek(x), x∊[0,2].
31 sty 14:12
kerajs:
l=∫
0
2
√
1+(1/(2
√
x
))
2
dx=∫
0
2
√
1+(1/(4x))
dx=... np: x=t ∧ y=
√
t
∧ t∊<0,2>
1 lut 11:31