Kulaaa
Halinka: Suma objetosci dwóch kul jest równa 1260π cm3,natomiast róznica objetosci tych kul równa się
684 π cm3.
Oblicz pola obu kul
Zaczęłam:
V1+V2=1260
V2=972 z tego obliczam r−9
Pozniej odejmuje od 1260−972 i licze promien kolejnej kuli r=6
Czy to jest dobry tok?
31 sty 13:13
kaszojadka: tak, to jest dobry tok
a{cm
3}+b{cm
3}=1260π{cm
3}
a+b=1260π
a−b=684π
a=684π+b
b+684π+b=1260π
2b+684π=1260π
2b=576π
b=288π
a=972π
liczymy promień b
43*πr
3=288π
43*r
3=288
r=6
P=4πr
2
pole kuli b=4*π*6
2=4*36*π=144π
liczymy promień a
r
3=972*
34
r=9
P=4πr
2
pole kuli a
4πr
2=4π*81=324π
czyli odpowiedź to 144π i 324π tak jak napisałaś promienie to 6 i 9
31 sty 13:47
Halinka : Dziękuję za pomoc
31 sty 14:07