zadania z nierownosci trygonometrycznych
pioterr042004: pomozcie rozwiazac
prosze a) 2 cos 2x≥1 b) tgx≤√3/3 c) tgx< −1 d)tg2−1≤0 e)2 sinx2x−3sinx+1<0
f) 2 sinx2x−3 cosx>3
dziekuje
30 sty 20:24
Jolanta: 2cos2x≥1
2cos2x=1
cos2x=
12 2x=t
cost=
12
cos t=cos
π3
| | π | | π | |
2cos2x ≥1 x∊(− |
| +2kπ ; |
| +2kπ) |
| | 6 | | 6 | |
tgx≤U{p3}}{3}
| | √3 | | π | |
tgx ≤ |
| x∊( |
| +kπ; π+kπ) |
| | 3 | | 6 | |
30 sty 23:08
pioterr042004: Bardzo dziękuje
30 sty 23:16
Jolanta: tgx<−1
tgx=−1
| | π | | π | |
tgx<−1 x∊(− |
| +kπ :− |
| +kπ) |
| | 2 | | 4 | |
30 sty 23:21
pioterr042004: dziękuję, wstydze sie juz prosic o jeszcze te 2 przykłady...
30 sty 23:26
Jolanta: Problemem jest to,że musze sobie przypominac jak się liczy
tg
2x−1≤0
tg
2x ≤1
−1≤ tgx ≤1
30 sty 23:35
pioterr042004: nie szkodzi, to nie jest problem ,ja i tak podziwiam jak Masz taki " talent" do matmy, dla mnie
matma to pieta Achillesowa niestety...Bardzo dziekuję
30 sty 23:44